Ben van der Ploeg: Digitale inclusie voor ouderen
Stichting OSO Rotterdam zet zich in om digitale inclusie voor ouderen te bevorderen. Door middel van samenwerking met de Gemeente Rotterdam en andere welzijnsorganisaties wil OSO ouderen ondersteunen om actief deel te nemen in de digitale wereld. Dit streven gaat verder dan alleen toegang bieden tot technologie; het gaat ook om het opbouwen van vertrouwen en vaardigheden, zodat ouderen zich comfortabel voelen met digitale middelen en mogelijkheden. In dit artikel deelt Ben van der Ploeg, bestuurslid bij OSO en toegewijd vrijwilliger, zijn visie op en ervaringen met de weg naar een digitaal inclusieve samenleving voor ouderen in Rotterdam.
‘Digitale inclusie is een belangrijk speerpunt van de Stichting OSO Rotterdam. Regelmatig hebben wij hierover overleg met de Gemeente Rotterdam, met wethouders, ambtenaren en raadsleden. De wethouder Buijt is hiervoor de algemeen coördinerend wethouder voor ouderenzaken en wethouder Achbar heeft o.a. Digitale Inclusie specifiek in zijn portefeuille.
Het doel van OSO Rotterdam is om zoveel mogelijk Rotterdamse ouderen mee te laten doen in de digitale wereld. In de vorige collegeperiode is vanuit de gemeente het programma Ouder & Wijzer uitgevoerd; één van de onderdelen hiervan was het project Digitale Inclusie, getrokken door de Bibliotheek Rotterdam. Na afloop hiervan zijn de resultaten neergelegd bij de welzijnsorganisaties met de opdracht om hiermee zo veel mogelijk ouderen te gaan betrekken.
Ikzelf ben, als schrijver van dit stukje, bestuurslid van OSO Rotterdam en dus betrokken bij het overleg met de gemeente Rotterdam, maar ik ben ook als vrijwilliger actief betrokken bij het bevorderen van deze deelname in de digitale wereld, o.a. bij cursussen vanuit de Bibliotheek Rotterdam. Mijn ervaring hierbij is dat heel veel mensen heel veel meer kunnen dan zijzelf in eerste instantie denken. Vooral als zij een beetje overtuigd raken dat meedoen in de digitale wereld henzelf heel veel kan brengen.
Ik denk dan ook dat wij de mogelijkheden van de Rotterdamse ouderen niet al te pessimistisch moeten inschatten. Er blijft natuurlijk altijd een kleine groep die echt niet mee kan doen en die moeten wij zeker op een andere manier helpen. De uitdaging is nu wel om de mensen, die nog niet mee (willen) doen in de digitale wereld, te bereiken met een positief verhaal over hoe meedoen hun wereld in positieve zin gaat veranderen, bijvoorbeeld hoe het hen in staat gaat stellen een eigen regie te nemen.
Daarnaast zal, zeker in een stad als Rotterdam, moeten worden bevorderd dat iedereen toegang heeft tot de benodigde fysieke middelen, zoals computer/laptop en internet/wifi. Ik hoop dan ook dat wij, met de bijdragen van de welzijnsorganisaties en ook met een nieuw op te starten programma bij wethouder Achbar, ons doel van een zo groot mogelijke deelname in de digitale wereld gaan bereiken.’ – Ben van der Ploeg / OSO Rotterdam
Stichting OSO-Rotterdam is een overlegplatform waarin seniorenorganisaties zoals KBO, NOOM en PCOB Anbo samenwerken om de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Door overleg met wethouders en ouderenorganisaties bewaakt OSO afspraken en geeft advies aan de gemeente om echte veranderingen te realiseren. Wil je meer weten over hun aanpak en doelen? Neem dan contact op via info@osorotterdam.nl of bezoek de website. Samen maken we het verschil!