KENNISBANK
DIGITALE INCLUSIE
In deze kennisbank vind je onderzoeken en achtergrondinformatie
die meer duiding geven aan het belang om in te zetten op digitale
inclusie.
In deze kennisbank vind je onderzoeken en achtergrondinformatie
die meer duiding geven aan het belang om in te zetten op digitale
inclusie.
Hier vind je een overzicht van de theorie die tijdens de basistraining voor digivrijwiligers wordt behandeld. Voor extra achtergrondinformatie kun je hieronder een kijkje nemen.
Een verkennend onderzoek naar digitale ongelijkheid uit 2017. De verhalen geven een indringend beeld van digitale ongelijkheid en de noodzaak tot actie.
Door Amsterdam UMC
Veel mensen kunnen niet aanhaken bij de e-participatiesamenleving. Juist de mensen die gebaat zijn bij goede informatieverstrekking en dienstverlening raken daardoor (nog meer) uit beeld en op achterstand.
Dit boekje geeft antwoord op de vragen: Hoe komt het dat niet iedereen gebruik kan maken van het internet? Hoe ziet het hulpaanbod eruit en hoe sluit dit aan bij de behoeften van mensen?
Waarom is dit grote en urgente probleem zo lang buiten beeld gebleven? En, wat betekent dit voor de (nabije) toekomst? Inclusief elf wegwijzers voor de toekomst.
Door Amsterdam UMC
Deze handreiking is geschreven voor docenten, begeleiders, opdrachtgevers en organisaties die opleidingen en cursussen digitale vaardigheden (laten) ontwikkelen en verzorgen voor laagopgeleide en laag digitaal vaardige volwassenen.
Door CINOP
Verschillende onderzoeken naar ouderen in digitaal Nederland:
In de coronatijd heeft digitalisering een vlucht genomen en is digitaal het nieuwe normaal geworden. De vier gemeenten uit het project ‘Senioren Sterker Maken’ willen interventies voor senioren daarom waar mogelijk digitaal opstarten.
Ze gingen (digitaal) in gesprek met zes senioren van Genero, over wat de behoeften en mogelijkheden van senioren zijn op het gebied van digitalisering. In deze factsheet de belangrijkste resultaten.
Door GENERO
Een overzicht van feiten en cijfers over digitale vaardigheden en laaggeletterdheid in Nederland.
Door Stichting Lezen en Schrijven
De brochure ‘(Digitale) inclusie: aan de slag met gemeentelijke dienstverlening’ biedt inspiratie en maakt je wegwijs op het gebied van inclusieve/digitale dienstverlening. Oftewel: “Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.”
Veel gemeenten werken al goed aan (digitale) inclusie, maar er moet aandacht voor blijven. Onderzoek van de Ombudsman wijst uit dat een kwart van de mensen de digitalisering te snel vindt gaan.
Door VNG
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wilde Alliantie Digitaal Samenleven inzicht krijgen in de wijze waarop en de mate waarin het thema digitale inclusie speelt op gemeentelijk niveau.
Uit hun onderzoek ontstond het veldwerk verslag: Lokale aanpak digitale inclusie: kansen & uitdagingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
Op basis van de uitkomsten ontwikkelden ze ook een pamflet waarmee lokale politici worden aangespoord met digitale inclusie aan de slag te gaan.
Door Alliantie Digitaal Samenleven
Gemeenten en organisaties zijn aan zet om de digitale kloof te dichten maar er ligt ook een belangrijke rol voor sociaal professionals. Zij moeten achter de voordeur komen bij mensen die moeite hebben om mee te doen aan de online leefwereld.
De handreiking ‘Dicht de digitale kloof!’ biedt hen hiervoor informatie, tips en oefeningen.
Door Movisie
Een magazine over digitaal en online, door de makers van Libelle en Margriet. Vol tips, trucs en hulplijnen. Plus verhalen over digitaal wijzer worden. Om te lezen, te leren en te bewaren.
Door Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
CBS en Eurostat onderzochten de aanwezigheid en mate van digitale basisvaardigheden bij inwoners van de verschillende landen binnen de Europese Unie. Nederland behoort tot de landen met het grootste aandeel inwoners dat digitaal vaardig is. Er is echter een groot verschil tussen leeftijdsgroepen. Het percentage 65+’ers met meer dan basisvaardigheden, is ruim twee keer zo laag als het percentage 25- tot 45-jarigen.
Door CBS en Eurostat
De Nationale ombudsman onderzocht de oorzaken van het niet-gebruik van inkomensvoorzieningen door ouderen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd, die zelfstandig wonen en zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. In zijn aanbevelingen aan gemeenten en landelijke uitvoeringsinstanties gaat hij uit van drie uitgangspunten: benader ouderen proactief en leg persoonlijk contact, benut de intermediairs en gebruik alle beschikbare data en wissel gegevens uit.
Door de Nationale ombudsman
De DigIQ meet de digitale kennis en vaardigheden van Nederlanders tussen de 16 en 93 jaar op een wetenschappelijk gevalideerde manier. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat oudere Nederlanders minder kennis over het internet hebben dan jongeren. Ook hebben ze meer moeite met informatie zoeken, informatie kritisch beoordelen, hun apparaten en gegevens beschermen en met creatieve vaardigheden, zoals presentaties en foto’s maken en aanpassen.
Door Amsterdam School of Communication Research
Het ‘Digital Competence Framework for Citizen’ (DigComp) biedt een algemeen begrip van digitale competentie. De laatste publicatie (DigCom 2.2) bestaat uit twee delen: een kader met ruim 250 nieuwe voorbeelden van kennis, vaardigheden en houdingen die burgers helpen zelfverzekerd, kritisch en veilig met digitale technologie te werken en een overzicht van bestaand referentiemateriaal voor DigComp.
Door Publications Office of the European Union
De online wereld wordt steeds groter. Het weerbericht, treintijden, het nieuws, communiceren met de overheid, ontspannen, winkelen, werken, sociaal contact, toegang tot informatie en (gezondheids)zorg, contact met school en de sportclub, alles gaat online. Maar niet voor iedereen. Dit boekje geeft je een inkijkje in de ICT-levensloop van mensen voor wie toegang tot het internet niet of beperkt mogelijk is. De verhalen laten zien hoe structurele ongelijkheid gedurende de levensloop mensen op achterstand zet.
Door Amsterdam UMC
Gemeente Rotterdam interviewde 50 Rotterdamse werkzoekenden van verschillende leeftijden en achtergronden over hun drijfveren voor digitale vaardigheden en hun behoefte aan ondersteuning. De resultaten van het onderzoek geven een inkijk in de belevingswereld van werkzoekenden in Rotterdam rond het ontwikkelen van digitale vaardigheden.
Door W&I Group in opdracht van Gemeente Rotterdam
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voert I&O Research ieder jaar een onderzoek uit naar de beleving van digitale veiligheid in Nederland. Wat weten Nederlanders over online veiligheid en het verbeteren daarvan? Wat vinden ze van hun eigen online gedrag? En wat doen ze op het gebied van online veiligheid en het verbeteren daarvan?
Door I&O Research in opdracht van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
We gebruiken e-mail, slaan foto’s online op en gebruiken sociale media. Wat gebeurt daarmee na je overlijden? Bij overlijden erven nabestaanden jouw bezittingen, maar voor data is wettelijk niets geregeld. De Consumentenbond schreef hier in samenwerking met kenniscentrum Digital Life Legacy een uitgebreid dossier over in de Digitaalgids van maart 2022.
Door Consumentenbond en Digital Life Legacy
De werkagenda Waardegedreven digitaliseren waarin de Rijksoverheid de ambities voor de komende jaren verwoord aan de hand van 5 programmalijnen.
Door Rijksoverheid
Hoe help je mensen de digitale toekomst in als die nog niet beschikken over de benodigde basisvaardigheden, of zelfs met angst naar computers en technologie kijken? Hoe weet je of laaggeletterdheid een rol speelt? En wat doe je dan? Wat gaat er om in het hoofd van een digitale starter en wat betekent dat voor jou als trainer, maatje of digicoach? In deze publicatie bundelt de Alliantie Digitaal Samenleven de opgedane kennis en praktische tips, zodat jij een zinvolle, positieve en coachende rol kunt spelen bij het digivaardig maken van anderen.
Door Digihulp.nl in opdracht van Alliantie Digitaal Samenleven
Experts uit de wetenschap en praktijk vertellen waar het probleem van digitale ongelijkheid uit bestaat en wat werkt in de aanpak voor digitale inclusie. Inclusief praktische tips en een overzicht van veelbelovende aanpakken en initiatieven.
Door Expertisepunt Basisvaardigheden en Movisie