Financiële zelfstandigheid behouden in een digitale wereld
In een samenleving waar digitalisering de norm is zet de Rabobank zich in om digitale inclusie te bevorderen. Met initiatieven zoals het DigiMaatje-programma en samenwerkingen met lokale bibliotheken, streeft de bank ernaar om iedereen mee te laten doen in de digitale wereld.
DigiMaatje: persoonlijke begeleiding voor digitale vaardigheden
Het DigiMaatje-programma is een samenwerking tussen Rabobank en lokale bibliotheken, waaronder die in Rotterdam, de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Capelle aan den IJssel en Gouda. Medewerkers van de Rabobank treden op als DigiMaatjes en bieden op afspraak persoonlijke begeleiding aan mensen die hun digitale vaardigheden willen verbeteren. In ongeveer tien lessen leren deelnemers omgaan met dagelijkse digitale zaken zoals online bankieren, het bestellen van producten en het gebruik van apps. ‘De wereld wordt steeds digitaler en er zijn doelgroepen die niet aangehaakt blijven’, aldus Jacco van der Hoek (Senior adviseur particulieren). ‘Deze mensen willen wij blijven faciliteren.’ Zijn visie benadrukt de kern van Rabobank’s inzet voor digitale inclusie: iedereen moet de kans krijgen om mee te doen.
Bredere maatschappelijk engagement
Op 1 maart 2023 startte het DigiMaatje-programma in samenwerking met het Taalhuis Gouda. Deze samenwerking is gericht op het digitaal vaardiger maken van inwoners van Gouda. ‘Met dit soort bijeenkomsten willen wij voor mensen zichtbaar blijven,’ zegt Van der Hoek. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij het Taalhuis en krijgen vervolgens persoonlijke begeleiding van een DigiMaatje. Deze aanpak zorgt ervoor dat mensen in een veilige en vertrouwde omgeving kunnen oefenen met digitale vaardigheden.
Naast het DigiMaatje-programma biedt Rabobank Rotterdam diverse diensten aan om digitale inclusie te bevorderen. Zo geven ze presentaties over veilig bankieren, organiseren ze workshops internetbankieren voor zowel groepen als individuen, en bieden ze een seniorenservice aan huis. Voor jongeren is er de ‘Bank voor de Klas’-workshop, waarin financiële en digitale vaardigheden worden onderwezen. Deze initiatieven zijn gericht op senioren, laaggeletterden, jongeren, migranten en mensen met een beperking.
Motivatie en samenwerking binnen het Netwerk Digitale Inclusie
Rabobank Rotterdam is lid geworden van het Netwerk Digitale Inclusie om zoveel mogelijk input mee te nemen en te delen met anderen. ‘We willen op de hoogte blijven van wat er speelt in een stad als Rotterdam,’ legt Van der Hoek uit. Samenwerking binnen het netwerk helpt ook bij doorverwijzing: ‘Het stelt ons in staat om mensen makkelijker naar bepaalde instanties te sturen als wij als bank niet direct kunnen helpen.’ Rabobank werkt al samen met organisaties zoals de Bibliotheek Rotterdam en is aangesloten bij ‘Rotterdammer Centraal’ van de gemeente, een platform waar onderwerpen voor en door Rotterdammers besproken worden.